Glycyrrhiza glabra L. ; Glycyrrhizae radix
SINONIMI:Sladić, Slatko drvce, Gospino bilje, Slatko bilje
KEMIJSKI SASTAV:Slatki korijen sadrži: glicirhizin, saponin, dušične spojeve, tanin, masti, škrob, eterično ulje, gorke tvari, asparagin, oksalna kiselina, smole
DJELOVANJE:Slatki korijen se ubraja u najstarije ljekovite biljke u povijesti i sa hvalom se spominje kao djelotvorno sredstvo protiv kašlja. U obliku čaja, konzumira se za kašalj kod tuberkuloze pluća i kao sredstvo za želudac, promuklost, rastvaranje i izbacivanje sluzi. Uspješna je i njegova primjena kod bolesti mjehura i bubrega.
NAČIN PRIPREME:Veliku žlicu ljekovite biljke preliti sa 250 ml ključale vode, zagrijati do ključanja i ostaviti poklopljeno 15-30 min. Piti procijeđen čaj.
NAČIN PRIMJENE:Pripremljen čajni napitak piti 2 do 3 puta dnevno. Zasladiti po želji.
SADRŽAJ:50 g