Rubus fruticosus L. ; Rubi fruticosi folium
SINONIMI:Kupinjača, Crna kupina, Ježina, Ostriga, Ribidnica
KEMIJSKI SASTAV:Kupina list sadrži: željezo, kalcij, natrij, vitamine, tanin, alkaloid, jabučnu i vinsku kiselinu, mineralne soli, šećer
DJELOVANJE:Kupina list upotrebljava se u slučaju upale krajnika, grla i ždrijela, za grgljanje i ispiranje jer steže i osviježava. Čaj od lišća uklanja teškoće mokrenja i probave. Kupina ima sposobnost pročišćavanja krvi i poboljšanja krvne slike.
NAČIN PRIPREME:Veliku žlicu ljekovite biljke preliti sa 250 ml ključale vode, zagrijati do ključanja i ostaviti poklopljeno 15-30 min. Piti procijeđen čaj.
NAČIN PRIMJENE:Priređivanje čajnog napitka ponoviti 2 do 3 puta dnevno. Zasladiti po želji.
SADRŽAJ:50 g