Rosmarinus officinalis L. ; Rosmarini folium
SINONIMI:Ruzmarin, Rusmarin, Sabor, Rozmarin
KEMIJSKI SASTAV:Ružmarin list sadrži: kalcij, eterično ulje, kamfon, cineol, kamfor, borneol, tanin, gorke tvari, arbutin, kverciton, glikozid, limunsku kiselinu, erikolin, pektin ,smolu
DJELOVANJE:Ružmarin list je vrlo koristan protiv slabokrvnosti, slabosti cijelog tijela, gripe. Djeluje spazmolitično, olakšava grčeve duž probavnog trakta. Topli napitak djelotvoran je kod loše probave i nadutosti želuca i crijeva. Ne preporučuje se primjenjivati ga u trudnoći. U obliku kupki nadražuje kožu i pojačava prokrvljenost te se primjenjuje kod reumatskih tegoba, loše cirkulacije i kožnih promjena.
NAČIN PRIPREME:Veliku žlicu ljekovite biljke preliti sa 250 ml ključale vode, zagrijati do ključanja i ostaviti poklopljeno 15-30 min. Piti procijeđen čaj.
NAČIN PRIMJENE:Priređivanje čajnog napitka ponoviti 2 do 3 puta dnevno. Zasladiti po želji.
SADRŽAJ:50 g